loader-img
heading-img

Otoparkta Araç Taraması

Otopark Araç Taraması Nedir? Tüm araç üreticilerinin standart uygulamalarından biridir. Üretilmiş ve bayilere gönderilmek üzere sevkiyatı bekleyen araçlar, fabrika içindeki otoparkta beklerler. Bir sebepten dolayı, belli bir kriterde uygunsuz olabileceğinden şüphe edilen araçların sevk edilmeden önce son kontrolü yapılmalıdır. Kontrol personeli şüpheli araçları adreslerinde bulur ve kontrolünü yapar, aracın uygun veya kusurlu olduğu bilgisi iletilir. Kusurlu araçların sevk edilmesi önlenir. Bazen birkaç dakika sürebilen bildirim süresi bile, kusurlu aracın sevkiyatını durduramayabilir. Bu yüzden anlık bildiri (15-20 milisaniye) sağlayan Endüstri 4.0 sistemlerinin kullanılması önemli tasarruf sağlar.

Amaç: Otomobil üreticilerinin kendi otoparklarında bulunan, kalite kriterlerine uymayan araçların belirlenip üreticiye anlık bildirilmesi ve sevkiyatın önlenmesi. CONTRACT ana sanayi ekibimizin yaptığı otopark araç kalite kontrol süreci, VDMA’nın Endüstri 4.0 Kılavuzunda tavsiye ettiği yöntemle analiz edilerek, Endüstri 3.0 seviyesinden Endüstri 4.0 seviyesine yükseltilmiştir.

I. Seviye Analizi: Otopark araç tarama sürecinin her safhası incelenerek, bilgi üretimi, akışları ve kullanılan yöntem ve teknolojiler belirlendi.

II. Seviye Profili/Durumu: Üreticiden gelen bilgiler Excel dosyası halinde kullanılmaktaydı. Dosyanın çıktısı alınarak, araçların üzerindeki VIN numaraları, listedeki numarayla gözle karşılaştırılıp doğrulanmaktaydı. Kontrolden sonra listede aracın uygun (OK) veya uygunsuz (NOK) olduğu yazıyla belirtilmekteydi. NOK araç tespit edildiğinde hemen VIN numarası telefonla raportöre bildirilmekteydi. Raportör de hemen üreticiye e-mail ile NOK VIN numarasını iletmekteydi.

III. Gelişim Potansiyeli: Dijitalleşme hedefi: Genel olarak, üretilen verilerin Endüstri 4.0 teknolojilerinin kullanabileceği şekilde dijital olarak erişime hazır hale getirilmesi gerekir. Bu uygulamaya özel,
- Kağıt üzerinde olan bilgilerin, tablet veya akıllı telefonlara transferi
- VIN kontrollerinin gözle değil, tablet ile barkod okuyarak yapılması
- Veri girişlerinin kalemle değil, tablet üzerinden girilmesi
hedeflendi.

Endüstri 4.0 seviye hedefi: IoT sistemi kullanarak, üretilen dijital verilerin anlık olarak iletilmesi hedeflendi.

IV. Yol Haritası:
- Dijitalleşme: Üreticiden gelen bilgilerin CORE online sistemine transferi. Tablet üzerinde verileri gösteren, barkod okuması ile VIN doğrulaması yapan ve verileri CORE veri tabanına kaydeden bir uygulama geliştirilmesi.
- Endüstri 4.0: Uygulamanın IoT sistemi ile NOK araç VIN numarasının anlık olarak üreticiye aktarmasının sağlanması.

V. Proje Yönetimi: İstenilen fonksiyonlara sahip bir tablet uygulaması modüler bir yapıda yazıldı. Uygulamanın prototipi sahada test edilerek gerekli değişiklikler ve modifikasyonlar yapılıp tekrar test edildi. Nihayetinde otopark araç parkı taramalarında standart uygulamamız olarak hayat geçti.

İyileştirilmiş İş Süreci: Araç üreticisi, otopark alanlarında kontrol edilmesi gereken araçların VIN numaralarını, otoparktaki adreslerini ve kontrol kriterlerini e-mail ile CONTRACT ekibine bildirir.

Ekibimiz, araç bilgilerini otomatik olarak CORE sistemimize yükler. Bulut üzerinde çalışan CORE sistemine yüklenen her bilgiye online olarak tablet, akıllı telefon, bilgisayar gibi cihazlardan erişilebilir.

Otopark taraması yapan CONTRACT personeli, ellerindeki tabletlerle otopark taraması uygulaması üzerinden araç bilgilerine online ulaşır.

Kontrol edilmesi gereken araçların adresine gider. Adresteki aracın doğru araç olduğunu teyit edebilmek adına aracın üzerindeki VIN barkodunu tablet ile okutur. Uygulama bu numarayı üreticiden gelen VIN numarası ile karşılaştırır. VIN teyit edilirse kontrol başlar. VIN teyit edilemezse veya verilen adreste araç yoksa uygulamadaki YOK tuşu ile durum kayıt altına alınır.

Kriterlere göre kontrol edilen araç uygunsa, OK tuşu ile kayıt altına alınır. Eğer araç kriterlere uygun değilse en kısa sürede karantinaya alınıp sevkiyatının önlenmesi gerekir. NOK tuşuna basılarak aracın kusurlu olduğu bilgisi IoT sistemi üzerinden anlık (15-20 milisaniye) içinde üreticiye iletilir.

Üretilen tüm dijital veriler, CORE bulut veri tabanında ilgililerin erişimine açık halde saklanır.

CORE: Contract Online Reporting sistemi, şirketimizin yaptığı kalite kontrol işleri ile ilgili tüm verilerin müşterinin online olarak erişimine sunulduğu raporlama sistemi ve raporlar arşividir. Yapılan tüm işler, sonuçları, puantajları gibi bilgiler bu sistemde saklanır.